CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, bir şehrin ekonomik olarak büyümesinin o kentin halkının refah seviyesine maddi anlamda katkısı kadar, şehrin kültürel kalkınmasının da kent halkının refah ve mutluluk düzeyinin artmasındaki katkısına dikkat çekti.
“Devlete en fazla kazanç sağlayan şehiriz”
Kocaeli’nin komşusu olan Bolu, Düzce, Sakarya ve Yalova arasında en yüksek nüfusa sahip il olduğunun altını çizen Tarhan “2020 yılı TÜİK verilerine göre Kocaeli’nin nüfusu 1 milyon 997 bin 258. Yani yaklaşık 2 milyonluk bir nüfusa sahip Kocaeli’nin nüfusu gün içinde çalışmaya gelen insan sayısını da dikkate aldığımızda 2 milyonu aşıyor. Ekonomik verilere baktığımızda, ilimizin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıladaki payının İstanbul, Ankara, İzmir’den sonra 150,1 milyar TL ile 4.büyük il olduğunu görüyoruz. Kocaeli aynı zamanda yüzde 90,96’lık vergi tahakkuku ile birinci sırada yer almaktadır. Açıklanan 2020 yılı nüfus verilerine göre Kocaeli’nin kişi başı ödediği vergi 45 bin 286 TL’dir. Türkiye ortalamasının 9 bin 963 TL olduğu göz önüne alındığında, Kocaeli ödediği kişi başı vergi ile ortalamanın kat kat üzerine çıkarak her yıl olduğu gibi 2020 yılında da yine devlete en fazla kazanç sağlayan il olmuştur. Ama hizmet alma konusunda ne yazık ki o kadar şanslı değiliz.” dedi.
“Kocaeli’de 29 bin 809 kişiye 1 sinema, 9 kişiye 1 kitap düşüyor.”
“Kocaeli İstanbul ile sınır olmasının dezavantajını yaşıyor” diyen Tarhan, şehre sanayi yatırımlarının yanı sıra kültür-sanat yatırımı yapılmasının önemini vurguladı. Tarhan “TÜİK’in yani devletin resmi istatistik kurumunun verilerine baktığımızda görüyoruz ki Kocaeli’de 67 sinema var yani 29 bin 809 kişiye 1 sinema düşüyor. Yanı başımızdaki Yalova’da bu rakam 16 bin 283. Kütüphaneler söz konusu olduğunda bu rakam daha da içler acısı durumda. Kocaeli, halk kütüphanelerinde kişi başına düşen kitap sayısı itibariyle Türkiye ortalamasının çok gerisinde kaldığı gibi, Bolu, Düzce, Sakarya ve Yalova’nın da çok gerisinde. Okumayan bir toplum ilerleyemez diyoruz. Halkın ücretsiz kitap temin edebileceği halk kütüphanelerinde yeterli kitap yok. Rakamlara baktığımızda Türkiye’de halk kütüphanelerindeki toplam kitap sayısının toplam nüfusa oranı 4 kişiye 1 kitap düştüğünü görüyoruz. Bu rakam Bolu’da 1,5 kişi, Düzce’de 3,1 kişi, Yalova’da 4,3 kişi ve Sakarya’da 6 kişi. Kocaeli’de ise 9 kişiye 1 kitap düşüyor.” diyerek TÜİK verilerine dikkat çekti.
“Parti programımızda da halkın kullanımına açık kütüphanelerin yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz.”
Tarhan Kocaeli’de ekonomik ve sosyal kalkınmanın anahtarının bilgi ve eğitimde olduğunun altını çizerek “Eğitimin ilk safhasından başlayarak ve hayatın da yaşam boyu sürecek bir öğrenme süreci olduğunu dikkate alarak bilginin kaynağı olan kitapların ve kütüphanelerin bir şehrin gelişimine katkısı olacağı yadsınamaz bir gerçek. Ama ne yazık ki şehrimizde bu imkân kısıtlı” dedi.
Tarhan, halk kütüphanelerinin ve buradaki kitapların sayısının artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini hatırlattı. Tarhan, bu konuya verdikleri öneme binaen CHP Parti Programında da halkın kullanımına açık kütüphanelerin yaygınlaştırılması hedefine yer verdiklerini söyledi.
- Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nden, Ümit Ülker’e ödül - 20 Ocak 2025
- Darıca kadın boksörleri ağırlayacak - 20 Ocak 2025
- Darıca Belediyesi’ne 15 yeni araç - 20 Ocak 2025
- Gebzespor Sakarya’dan 3 puanla döndü - 20 Ocak 2025
- Kocaeli derbisinde gülen taraf Darıca GB oldu 1-0 - 20 Ocak 2025
- Gebze Kapalı Spor Salonu havuz hizmete açıldı - 17 Ocak 2025
- Dostlar Sofrası’ndan takdirliklere çorba… - 17 Ocak 2025
- DARICA EMNİYETİNE 8 YENİ ARAÇ - 15 Ocak 2025
- Kaymakam Özyiğit ile Başkan Büyükgöz’den Muzaffer Altıntaş İmam Hatip Ortaokulu ile Hediye Cemre Altıntaş Anaokulu’na ziyaret… - 15 Ocak 2025
- Hasan Akgül’den açıklama - 15 Ocak 2025