İşlerinizi zamanında tamamlayamıyor, kendinize vakit ayıramıyorsunuz. Planlarınız sürekli aksıyor, önünüzde yığılan işlerle baş edemiyorsunuz. Bu durumun üzerinize yüklediği stresle başa çıkmakta zorlanıyorsunuz. Peki, bu sorunu nasıl çözebilirsiniz? Bu sorunun yanıtını Uzman Klinik Psikolog Cem Kaya veriyor. Stres, artık hayatımızın normal bir parçası… Ancak çok fazla strese maruz kalmak pek çok önemli sağlık sorununa beraberinde getirebiliyor. Hem ruhsal hem de fiziksel sağlığımız için stresle başa çıkmak önemli olduğunu hatırlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Kl. Psk. Cem Kaya, şunları söylüyor: “Zaman bilindiği üzere biz insanların ürettiği bir kavramdır. Konuşmak için, birlikte iş yapabilmek için ortak bir zamana ihtiyacımız vardır. Bu nedenle zaman hayatımızın mutlak bir parçası olarak var olmak zorundadır. Zamanı doğru yönetemezsek stres yaşamamız olasıdır. Stresle başa çıkmak için zaman yönetimini iyi yapabilmemiz gerekir.” Kişinin zamanını iyi yönetemediği durumlarda yaşayacağı stresin kişiyi psikolojik olarak olumsuz etkileyeceğini anlatan Uzm. Kl. Psk. Kaya, kaygı (anksiyete) bozukluğu, panik atak, kronik yorgunluk, öfke gibi birçok psikolojik problemin ortaya çıkabileceğini söylüyor. Uzm. Kl. Psk. Kaya, “Zaman yönetiminizi doğru yaptığınızı düşünüyor ancak hala stres yaşamaya devam ediyorsanız, yaşadığınız stresin nedenini bulmak ve çözüme kavuşturmak için bir uzmandan destek almanızı öneririm” diyor. Peki stresle başa çıkmak için zaman yöntemini nasıl yapmalıyız? DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Kl. Psk. Cem Kaya, bu konuya ilişkin şunları öneriyor:
Zaman planlaması kişiye göre değişmekle beraber kesinlikle yazarak yapılmalıdır. Kaleme dökülen planlar araştırmalara göre hem motive edici hem de hatırlamak adına daha kalıcı bir çözüm olur.
Yapmak istenilen tam olarak ne? Amacınızı doğru belirlemeyin.
Yıllık planınız ne? Bir yıl içerisinde yapılacak önemli olan şeyleri belirleyin.
Haftalık olarak bir program hazırlanması, günleri daha net planlamanıza yardımcı olur. Günlük planlar ise saatleri verimli kullanmayı sağlar. Böylece gün içerisinde işlerin önünüze yığılması ve sizi strese sokması engellenmiş olur.
Zamanınızı planlarken öncelik sıralaması yapmanız sizi yine stresten koruyacak etkenlerden biridir.
Zamanınızı yönetirken beklenmeyen telefon görüşmeleri, gereksiz zaman kaybı yaratacak sosyal medya da fazla gezinme gibi gereksiz ayrıntılarda kaybolmayın.
Önemli olan hiçbir şeyi ertelemeyin. Bu yine fazla stres yaşamanıza neden olur.
Tüm işleri kendiniz halletmeye çalışmayın, gerektiği zaman iş devretmeyi ve destek istemeyi bilin.
Geçmişi unutun. Eskiden yapılanlar artık geçti gitti. Şimdiki zamana ve geleceğe odaklı hareket edin.
En verim çalıştığınız saatleri belirleyin. Sizi strese sokacak zor işlerinizi günün erken saatlerinde halletmeye çalışın.
Kendinize küçük ödüller verin.
Fazla stres yaşamamak ve hasta olmamak için yoğunluğunuzun arasında kendinize vakit ayırmaya çalışın.
- Bu araç kimin? - 21 Kasım 2024
- Sokağı kazdılar böyle bırakıp gittiler! - 21 Kasım 2024
- Dilovası’nda patlama: 1 kişi öldü - 20 Kasım 2024
- Kaymakam Kara’nın Darıca’ya Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı getirdi… - 20 Kasım 2024
- SEDAŞ, yine TBMM gündeminde… - 20 Kasım 2024
- Aranılan şahıslar Çayırova polisinden kaçamadı - 20 Kasım 2024
- 6 yıl 8 ay hapis cezasıyla aranıyordu - 20 Kasım 2024
- Sarkıntılık suçuna 3 yıl hapis… - 20 Kasım 2024
- Silahla yağmaya 8 yıl 4 ay hapis… - 19 Kasım 2024
- Dikkat ! işyerinin mutfağında kedi var! - 19 Kasım 2024