Gebzeli mimar ve mühendisler, ortak bir açıklama yaparak; “Gebze’nin şehir merkezindeki tek akciğeri konumunda olan 640 dönümlük Gebze Askeri Kışla Aralık 2020 Kocaeli Büyükşehir Meclisinde görüşülecek. Uzun bir süredir atıl vaziyette bekleyen Gebze askeri Kışla, Gebze Belediyesinin girişimleriyle, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kararıyla onaylanacak.” ifadelerine yer verdiler.
Açıklamada alanda; TOKİ: 440 dönüm, Büyükşehir: 200 dönüm, toplam: 64 Hal Alan, Millet Bahçesi olarak ayrılan alan: 393.791 m², Galericiler Sitesi: 57.582 m²…..E: 1,50 4 Kat, Belediye Hizmet Alanı: 13.149 m²…..E: 1.00 5 Kat, Resmi Kurum Alanı: 19.243 m²…..E:1.00 5 Kat, İmam Hatip Lisesi: 14.893 m ²…..E: 1.00 5 Kat, OrtaOkul Alanı: 9.267 m²…..E: 1.00 5 Kat, İlkÖğretim Alanı: 18.646 m²…..E:1.00 5 Kat, Ticari Alan: 5.875 m² E: 1.00 3 Kat, Ticari Alan: 5.875 m² E: 1.00 3 Kat Dini Tesis Alanı: 19.076 m² olduğu hatırlatılarak; “Geldiğimiz bu noktada görülmüştür ki bu alan kamu binaları, eğitim alanları ve dini tesis alanları, ticari alanlar, galericiler sitesi, millet bahçesi olarak planlanmış ve kamuoyunda tartışmaya açılmıştır. Şüphesiz ki bu alan Gebze’nin doğu kapısı ve nefes alan, nefes aldıran bölgesi, ulaşım kolaylığı ve merkezi konumu gibi sosyal ve coğrafi değerlerin yanında, İstanbul’un fethinden Kurtuluş savaşına hatta günümüze kadar uzanan tarihi değerleri de göz önüne alındığında yalnızca bir imar adası olarak değerlendirilemeyecek ve maddi bir değer biçilemeyecek kadar da kıymetlidir.” denildi.
“GALEERİCİLER SİTESİ İÇİN DOĞRU YER DEĞİLDİR”
Açıklamada, “Öncelikle bir Gebzeli ve Gebze’nin sorunlarına sahip çıkan bir meslek odası olarak bizler diyoruz ki; “Millet Bahçesi fonksiyonları ile hiçbir şekilde örtüşmeyen bir galericiler sitesi için doğru yer kesinlikle bu alan değildir. Bu alan bölge halkına hizmet için tahsis edilmiş bir sosyal alandır ve hiçbir şekilde ticari amaçlı kullanıma uygun değildir. Kaldı ki mevcut haliyle bile trafik yükünün ciddi bir problem olduğu bu bölgede, hayata geçirilecek olan “Galericiler Sitesi Projesi” neticesinde bölge trafiği içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Konum itibari ile doğru yere konuşlandırılacak bir “Galericiler Sitesi” bölgemiz için ne kadar gerekli ise, söz konusu alan dahilinde yapılması tasarlanan bir “Galericiler Sitesi” de gerek coğrafi ve gerekse Sosyo-Kültürel şartlar bakımından bölge ve bölge halkı üzerine yük getirecek yanlış bir karar olacaktır. Coğrafi konumu ve şehrin doğu yönüyle ilişkilendirilmiş bir kapı görevi yapması gibi nedenlerle mevcut haliyle dahi trafik yoğunlukları yaşanan bölgede, sunulan planda yol genişliklerinin mevcut yükü dahi kaldıramayacak kadar yetersiz olduğu, bu bağlamda yol genişliklerinin otopark alanı, bisiklet ve yaya yolları gibi türevlerin de dahil edilerek yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. ” denildi.
Açıklamada ayrıca, “Söz konusu planda Kamu kurumları, eğitim alanları ve dini tesisler iç içe girmiş ve işlevsel bütünlük sağlanamamıştır. Oysa alan içerisinde her disiplin kendi alanında ve diğer disiplinlerden izole olarak konumlandırılırsa işlevsel bütünlük sağlanacaktır. Ayrıca özellikle eğitim kurumlarının yüksek katlı olarak tasarlanmış olması yerine, bölgedeki eğitim kurumu ihtiyacı da göz önünde bulundurularak, galericiler sitesi olarak tasarlanan alan, daha düşük katlı ve yatay mimari esasına dayanarak bir eğitim kampüsü olarak düşünülebilir. Bu alan, bölgenin depremselliği ve yapı stokunun yerel yönetimlerce de dile getirildiği üzere yaklaşık %60 oranında riskli olduğu gerçeğinden yola çıkılarak, olası afetlerden sonra bölge insanımızın yaşamsal ihtiyaçlarına anında cevap verebilecek şekilde modern, tam teçhizatlı, tam teşkilatlı, afete dirençli ve sürdürülebilir acil toplanma ve geçici barınma alanları olarak dizayn edilmelidir. Aynı zamanda doğudan batıya doğru sosyal ve ekonomik olarak boyutunun artacağı aşikar olan bir afet durumunda, bölgemizin karasal yardım bağlamında doğu yönüyle ilintili olacağı ve bu haliyle Gebze’nin doğu kapısı olarak nitelendirilen bu bölgenin sevk ve koordinasyon merkezi olarak tasarlanması gerekmektedir. Bu bağlamda afet durumlarında hayati rol oynayan ve bölgemize yaklaşık 60 km uzaklıkta konuşlandırılmış AFAD oluşumunun da bu alan içerisinde yer bulması, arama-kurtarma araç gereçleri, gıda, hijyen, ısınma ve barınmaya yönelik yer altı depoları ve afet eğitim alanları da oluşturularak söz konusu bölgenin aynı zamanda bir afet koordinasyon merkezi olarak da tasarlanması gerekmektedir. Son olarak bölgenin sosyal çevresini değiştirmek ve cazibe alanları oluşturmak adına, söz konusu alanda tarihi ve coğrafi gelişimine uygun olarak gençlik merkezleri, spor alanları, kamp alanları, açık hava tiyatroları, kütüphaneler, müzeler ve festival alanları da oluşturularak konsept bir millet bahçesi oluşturulması bölgemizin ve halkımızın yararına olacaktır. Ayrıca bölgemize değer katacak her proje için öncelikle bölge halkı, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin de içinde bulunduğu bir kurul oluşturulmalı ve ortak akıl ile hayata geçirilmelidir.” ifadelerine yer verildi.
- Şerifalioğlu’nun ABD programı belli oldu - 12 Ocak 2025
- Öğretmenler iş bırakıyor - 12 Ocak 2025
- Darıca’da kadın cinayeti…. - 11 Ocak 2025
- Erzurumlular Vakfı’ndan anlamlı etkinlik - 11 Ocak 2025
- Şerifalioğlu’ndan “çalışan gazeteciler günü” mesajı - 11 Ocak 2025
- KOGACE’den kınama! - 10 Ocak 2025
- Yeter artık! - 10 Ocak 2025
- Hünkar Künefe Gebze Center şubesi Lezzet ve Eğlenceyi Bir Arada Sunuyor! - 10 Ocak 2025
- Ünlü Gebzeli Gazeteci Kahraman Çalıştay’da… - 10 Ocak 2025
- Helix İşitme cihazları 10 Ocak Cuma günü açılıyor - 9 Ocak 2025