Kentsel dönüşümü hızlandırmak için olağanüstü önlemler alındı. Artık tek tek binalarla uğraşılmayacak. Bir bölgedeki yapıların yüzde 65’i riskli ise yüzde 100’ü riskli bölge ilan edilecek
Türkiye’de 2012’de başlayan ve 6.5 milyon binanın yenilenmesini amaçlayan kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor.
Dönüşüm çalışmaları gerek hak sahipleri gerekse müteahhitlerin çeşitli şekillerde engellenmesi nedeniyle zaman zaman tıkanıyor.
Süreci tıkayan en önemli nedenlerin başında 2/3 oranında çoğunluk sağlandıktan sonra kalan hak sahiplerinin anlaşamamasından ya da tapuda yer alan malikin ölmesi durumunda mirasçılarına ulaşılamamasından dolayı binaların yıkılamaması geliyor.
Mahkemeye taşınan sorunlar yıllarca çözülemeyince hem dönüşüm süreci uzuyor hem de diğer hak sahipleri mağdur oluyordu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da kentsel dönüşüm çalışmalarının yavaşlamasıyla birlikte yaşanan mağduriyetleri gidermek için gaza bastı.
Bakanlığın Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki 6306 sayılı Kanun’un Uygulama Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikler 27 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni yönetmelikle, riskli yapılarda olduğu gibi, bir bölgedeki binaların yüzde 65’i riskli ise yüzde 100’ü için Riskli Bölge ilanı yapılacak ve karar alınabilecek.
Karara katılmayan 1/3 arsa payının açık artırma ile satılması için binanın yıkılmış olması şartı da yeni yönetmelikle kaldırıldı.
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında ayrıca son 10 ayda 187 yerde, 1 milyon 718 bin 415 kişinin yaşadığı 11 bin 971 hektarlık bölüm, ‘riskli alan’ ilan edildi.