JAPON UZMANDAN DEPREM UYARISI!
Darıca’da konuşan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, “Türkiye’nin %68’i kaçak bina. Deprem olduğunda büyük sıkıntı olabilir” açıklamasında bulundu.
Tuzla Rotary Kulübünün Darıca Bayramoğlu Hegsagone Hotel’de düzenlenen Türk-Japon Dostluk gecesine katılan Japon Deprem Uzmanı Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki geceye katılanlara depremle ilgili slayt gösterisi yaptı ve kendisine yönetilen soruları cevaplandırdı.
Konuşmasının ardından soruları cevaplandıran Yoshinori Moriwaki ’’Çanakkale civarında birkaç kere deprem oldu ama sadece bu değil. Zaten 5 sene önce Almanya ve Türkiye’nin deprem uzmanı insanları 30 sene içerisinde %60 deprem geliyor. Geliyor derken 1999 depremi gibi diyor. Türkiye ‘de ve Japonya’da her zaman deprem olabilir. Onun için biz hazır olmalıyız. Küçük bir deprem oldu diye sadece merak etmeyelim. Her zaman hazır olmak lazım. Bu çok önemli. Bu nedenle ben Türkiye’de deprem olan birçok ili gezdim. Neyi nasıl yapmalıyız diye gittim ve inceledim. Bana istediğiniz zaman ulaşabilir ve konuşabilirsiniz. Ben hem mimar hem de inşaat mühendisiyim. Çanakkale’de gerçekleşen depremler büyük depremin habercisi olabilir. Ama en önemli nokta Kuzey Anadolu fay hattını kuzey kolu olarak adanın altında uzun zamandır kurumadığı nokta var. Güney kısmı Bursa civarında kırılmayan nokta çok var. Sıkıntı gitti diye söylemiyorum. Yine de deprem olabilir diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.
Türkiye’de bu güne kadarki en büyük deprem 7.9 şiddetindeydi diyen Moriwaki, “Geçen sene Japonya’da 9.0 şiddetinde oldu. Yani siz Japonya’dan daha şanslısınız. Deprem olduğu zaman fazla büyük olmuyor. Ama yine de 7.4 şiddetinde olabilir. Yani 1999 depremi gibi. Ama aslında 1998 yılında yönetmelikte değişiklik oldu zaten. Ondan sonra yapılan binalar için çok sıkıntı yok diye söyleyebilirim. Şu anda deprem geliyorsa bile köprü için bir sorun yok. Ama bina için var. Türkiye’nin %68’i kaçak bina. Yani proje ve inşaatta kontrolsüz anlamına geliyor. Bu nedenle sıkıntı olabilir diye düşünüyorum. Marmaray’ın inşaatı 7.9 şiddetine kadar deprem dayanıklı şekilde yapıldı. Japon şirketi inşaatı yaptı. Aslında Türkiye’de deprem şiddeti ve sayısı az ama ölü sayısına bakınca daha fazla. Bunun için ne yapmalıyız? Doğru düzgün inşaat yapmak lazım. Biz Japonya’da çocuklara eğitim veriyoruz. Sık sık tatbikat yapıyoruz. Deprem olunca ne yapmak lazım diye. Japonya’nın her çocuğu bunu biliyor. Hem inşaatı iyi yapmak lazım, hem de insanı o an ne yapmak konusunda eğitip öğretmek lazım. Bu iki noktadan gitmek lazım’’ dedi. Gece sonunda Tuzla Rotary Kulübü Dönem Başkanı Canan Aksoy Japon Deprem Uzmanı Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki’ye plaket takdim etti.