Gelişim, her bireyin farklı duygular hissetmesini sağlayan özel bir kelimedir. İlerlemek, büyümek, yaşamak, yaratmak, üretmek ya da keşfetmek; nasıl bir kelimeyle ifade edersek edelim aslında gelişim kişisel bir yolculuktur. Her bireyin farkındalıkları, yaşanmışlıkları ya da deneyimleri farklı olduğu için gelişime başlama ve gelişimle değişme süreci de farklı olacaktır. Burada önemli olan ise gelişim için harekete geçebilmektir.
20 yılı aşkın bir süredir bireylerin ve şirketlerin gelişimi için eğitimler hazırlayan ve sunan eğitmen, yazar ve gelişim uzmanı Yasemin Sungur, “Gelişimdeyiz” sloganıyla gelişim için harekete geçme dönemini başlatıyor. “Gelişim aynı zamanda değişimdir, dönüşümdür. Gelişim her alanda gerçekleşir. Bedensel, algısal, bilişsel, duygusal, ruhsal, sosyal ve her alanda gelişim yaşanır” şeklinde açıklama yapan Yasemin Sungur, bireylerin dijital dönüşümle birlikte artık online gelişim programlarıyla her alanda gelişim için kaliteli kaynaklara ulaşabileceklerini belirtiyor.
Gelişim için 7 Adımda Harekete Geçmeye Hazır mısınız?
Hepimiz kendi bireysel yolculuğumuzda birer yolcuyuz. Daha iyi bir yaşam, daha iyi bir ben olmak, daha huzurlu ve dengeli bir düzen ve kendimize değer vermek için de gelişimdeyiz diyerek bu yolculuğa devam etmeliyiz. Gelişim Lideri Yasemin Sungur, gelişim yolculuğunda ihtiyacımız olan ve bizi harekete geçirecek 7 önemli adımı anlattı.
1) Gelişmek için önce düşünün
Gelişmek için önce düşünmeye başlayın. Düşünmeyi düşünün. Her ne yapıyorsanız ara verin ve gelişim için odaklanın. Bu konuda ne istediğinizi, neden gelişim dediğinizi düşünün. Kendi belleğinizde, kendi algınızda ve kendi hafızanızda deneyimlerinizi de değerlendirerek düşünün. Burada derinleşmek size bir çok düşünce açacaktır.
2) Merak edin ve araştırın
Derin ve detaylı düşündükten sonra merak etmeye başlayın ve bu merakla araştırmaya geçin. Merak etmek heyecan verir, yeni şeyler öğrenmek için merak gereklidir. Gelişim adımlarında neye ihtiyacınız olduğunu merak edin ve araştırın.
3) Öğrenmeyi öğrenin
Gelişimi sürdürmek için öğrenmek önemlidir. Gelişim için öğrenmeyi nasıl gerçekleştirmeniz gerektiğini öğrenin. Kendinize sorun; nasıl daha iyi öğrenirim, ben nasıl öğreniyorum, neleri öğrenmeliyim gibi sorularla kendinizin öğrenme sürecini öğrenin. Çünkü herkes farklıdır ve herkesin öğrenme şekli de farklıdır.
4) İhtiyaçlarınızı gözden geçirin
Her bireyin ihtiyaçları da farklıdır. Bireysel gelişim için ihtiyaçlarınız da farklı olacaktır. Kendinizi tanımak için, kendinizin en iyi haline ulaşmak için neye ihtiyacınız olduğunu siz bulabilirsiniz. Hangi konularda gelişmek istediğinizle ilgili detaylara odaklanarak, ihtiyaçlarınızı netleştirmelisiniz.
5) Beklentilerinizi belirleyin
Gelişimle birlikte değişim gerçekleşecek. Peki siz bu gelişimden neler bekliyorsunuz? Buna vereceğiniz cevapların ve ihtiyaçlarınızın ortak noktasında aslında gelişimden beklentilerinizi göreceksiniz. Beklentilerinizi belirlediğinizde artık hedeflerinize bakmaya başlayabilirsiniz.
6) Hedeflerinizi belirleyin ve plan yapın
Bu adıma kadar yaptıklarınızın hepsi gelişiminiz için çok önemli adımlar ve de hedeflerinizi netleştirmenize, elle dokunulur hale getirmenize imkan sağlayacak verileri size getiren aşamalardır. Hedeflerinizi, ihtiyaçlarınıza cevap sunacak beklentileriniz ile şekillendirip, size uygun şekilde bir plan yapmalısınız. Plansız olmak, haritasız bir yolculuğa benzer.
7) Eyleme geçin
Eylem yoksa, sonuç yok! Bu aşamada artık gelişim yolculuğu için hazırsınız ve yola çıkıyorsunuz, o zaman ne duruyorsunuz harekete geçin. İlk adımı atın, ikincisi takip edecektir. Eylemlerinizi planlarınıza uygun şekilde her gün kontrol edin ve sonuçları gözlemleyin.
- Gebzespor’da yeniden Yusuf Öztürk dönemi…. - 24 Kasım 2024
- TEM polisi Dilovası’nda öğrencilerle buluştu - 23 Kasım 2024
- Darıca’da yangın: 2 kişi hastanelik oldu - 23 Kasım 2024
- İşte yılın ilk karı - 23 Kasım 2024
- Darıca’da motosiklet hırsızlığı - 22 Kasım 2024
- Bu araç kimin? - 21 Kasım 2024
- Sokağı kazdılar böyle bırakıp gittiler! - 21 Kasım 2024
- Dilovası’nda patlama: 1 kişi öldü - 20 Kasım 2024
- Kaymakam Kara’nın Darıca’ya Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı getirdi… - 20 Kasım 2024
- SEDAŞ, yine TBMM gündeminde… - 20 Kasım 2024