İş sağlığı ve güvenliği kanunu 20.06.2012 tarihinde yasalaşmış ve tebliğ olmaktan çıkarak 50’den fazla çalışanı olanlar için 01.01.2013 tarihinde uygulama süreci başladı.
Artık Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği; kazaların önlenebilmesi ve insana verilen değerin önemine binaen ciddi anlamda mevzuatsal olarak uluslararası standartlara uygun hale getirilmiştir.
Buna göre sigortalı eleman çalıştıran işverenlerin Risk Değerlendirmelerini yaptırmaları ve bu değerlendirmeye göre de Acil Durum Planlarını hazırlamaları, çalışanlarına İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimini aldırmaları ve kanunda belirtilen oran ve sürelerde İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri hekimi ve Diğer Sağlık Personeli Çalıştırmaları gerekmektedir.
01.07.2016 tarihi itibari ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için zorunluk başlıyor ve bu işletmeler OSGB firmaları ile İSG KATİP sistemi üzerinden sözleşmelerini yapmaları gerekmektedir.
Bu uygulamada sonradan eklenen bir değişiklik ile az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinden, çalışan sayısı 10 kişiden daha az olanlar da işyeri sahipleri veya işveren vekilleri Anadolu Üniversitesi’nce düzenlenen sınavlara girip başarılı olarak sertifika alanlar işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecekler.
Sonuç olarak ya 1 Temmuzdan itibaren yapabilen işverenler eğitimini alarak bu sorumluluktan kurtulacaklar yada herhangi bir OSGB firması ile E-devlet üzerinden sözleşme yaparak bu hizmeti alacaklar.
Mevzuat kısmı tamam belki ama pratik kısmında 1 Temmuz itibari ile çok sıkıntılar yaşanacağını düşünüyorum.