HOSPİTALPARK HASTANESİ’NDEN “SİGARA” UYARISI
Hospitalpark Darıca Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu.
Yrd. Doç.Dr. Hüseyin Kurt, “Sigara içenlerin kanserden ölüm oranı, içmeyenlerinkine göre 15 ile 25 kat fazladır. % 95’i sigara ilişkili olan akciğer kanseri dünyada kanser ölümleri arasında birinci sırada yer almaktadır” dedi.
“ÜLKEMİZDE EN AZ 80 BİN KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR”
Yrd. Doç.Dr. Hüseyin Kurt, “Dünyada önlenebilir ölüm nedenlerinin başında olan sigaradan her 8 saniyede bir kişi ölmektedir. İçerdiği en tehlikeli maddeler nikotin, karbon monoksit, katran olan sigara dumanı, 2000 adeti zehir, 4000 çeşit kimyasal madde içermektedir. Dünya genelinde her yıl 5 milyondan fazla insan sigaradan ölmektedir, ülkemizde ise en az 80 bin kişiyi öldürdüğü hesaplanmaktadır. Sigara içenlerin kanserden ölüm oranı, içmeyenlerinkine göre 15 ile 25 kat fazladır. % 95’i sigara ilişkili olan akciğer kanseri dünyada kanser ölümleri arasında birinci sırada yer almaktadır” dedi.
“SİGARA KALP YETMEZLİĞİNE SEBEP OLUR”
Sigara üst solunum yolunda bademcik iltihabı, diş çürükleri, diş dökülmesi, sinüzit, burun iltihabı, orta kulak enfeksiyonları ve işitme kayıplarına yol açmaktadır. Alt solunum yolunda ise astım, kronik bronşit, amfizem gibi hava yolu darlığı yapan hastalıklara sebep olur. Sigara başta hipertansiyon olmak üzere kolesterol yüksekliği, felç, damar tıkanıklıkları, kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp ritim problemleri gibi kalp damar hastalıklarına da yol açmaktadır. Erkeklerde sertleşme sorununa neden olan sigara, içmeyenlere göre 2 kat daha fazla sertleşme sorununa neden olmaktadır. İdrar kesesi kanserinin bilinen en güçlü risk faktörü olan sigara böbrek kanserine de neden olmakta olup bırakıldıktan birkaç yıl sonra risk yarıya düşmektedir.
Sigara vücudun bağışıklık sistemini baskılar böylelikle enfeksiyonlara zemin hazırlar ve enfeksiyon hastalıklarının tedavisini zorlaştırır. Tüm bu hastalıklara ve yaşam kalitesini bozan durumlara yol açan sigaranın en kısa süre içerisinde bırakılması bireyin ve toplumun sağlığı için oldukça yararlı olacaktır.
Eğer sigarayı şu an bırakırsanız:
20 dakika sonra tansiyon ve nabzınız normale inecek.
8 saat sonra kanınızdaki oksijen normal düzeye çıkacak.
24 saat sonra kalp krizi tehlikeniz azalacak.
48 saat sonra sinir uçlarınız yenilenmeye başlayacak.
2 hafta – 3 ay sonra kan dolaşımınız dengeye girecek. Akciğerlerinizin fonksiyonu %30 oranında iyileşecek.
1 – 9 ay sonra öksürük krizleri, bitkinlik, kısa kısa nefes almalarınız azalacak. akciğerleriniz temizlenecek ve enfeksiyon tehlikeniz azalacak.
1 yıl sonra koroner yetmezliği tehlikeniz sigara içenlere oranla yarı yarıya azalacak.
5 yıl sonra akciğer kanserinden ölme tehlikeniz yarı yarıya azalacak.
10 yıl sonra akciğer kanseri tehlikeniz, içmeyenlerin düzeyine gelecek.
15 yıl sonra koroner yetmezliği tehlikeniz sigara içmeyenlerin seviyesine inecek.”
Hospitalpark Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Kurt, “Dünya sigarayı bırakma günü nedeniyle kendinize ve çevrenize bir iyilik yapın ve sigarayı hayatınızdan sonsuza kadar çıkarın” dedi.