Darıca Farabi Devlet Hastanesi personeline “Madde bağımlılığı” eğitimi verildi. Hastanenin konferans salonunda düzenlenen eğitimde konuşan Sosyal Çalışmacı Damla Bodur, madde bağımlılığına arkadaş ortamı, aile-ebeveyn, bireysel, biyolojik-genetik, sosyal ve çevresel gibi birçok etkenin sebep olabileceğini söyledi.
Sosyal Çalışmacı Damla Bodur, “Geçmişte başarısız olmuş tedavi deneyimleri de varsa hastayı hastaneye yatırmak gerekir!” dedi.
Bölgemizde çok önemli bir konuda eğiti verildi. Son zamanlarda toplumu özellikle gençleri tehdit eder boyuta gelen madde bağımlılığı hususundaki eğitimler artarak devam ediyor. Bu hususta hastane personelleri de tek tek eğitimden geçiriliyor. Son eğitimi Darıca Farabi Hastanesi personeli aldı.
Buradaki eğitimde konuşan Sosyal Çalışmacı Damla Bodur, madde bağımlılığına arkadaş ortamı, aile-ebeveyn, bireysel, biyolojik-genetik, sosyal ve çevresel gibi birçok etkenin sebep olabileceğini söyledi. “Madde bağımlısı olan bir kişi bu bağımlılıktan kurtulmak istiyorsa psikiyatri uzmanına başvurmalıdır” diyen Bodur, Türkiye’de bu alanda özelleşmiş kliniklerin olduğunu belirtti.
AMATEM BİRİMLERİ ÇOK ÖNEM ARZ EDİYOR
Devlet hastanelerinin bünyesinde kurulan Alkol ve Madde Bağımlılığı, Tedavi ve Eğitim Merkezlerinin (AMATEM) olduğunu anlatan Bodur, “Özel sağlık kurumlarının da kendi içlerinde alt birimleri var. Bu konuda bağımlılar kendilerini yalnız hissetmemelidirler” dedi.
Bodur, bağımlılıktan kurtulma yöntemleri konusunda kişinin yaşının, kullandığı maddenin miktarının ve ne kadar süredir kullandığının önemli olduğunu kaydederek, “Mesela esrar kullanmaya yeni başlamışsa ve tedavi olmaya karar vermişse ayakta psikoterapi ve ilaç ile birlikte tedavi edilir. Kişide birden çok madde bağımlılığı varsa tedaviye istekliyse ve geçmişte başarısız olmuş tedavi deneyimleri de varsa hastaneye yatırmak gerekir” diye konuştu.