Kocaeli’deki esnaf odalarının başkanları, sorunlarını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan’a anlatma fırsatı buldu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 5162 sayılı kanunda bazı değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Bunun için de esnaf odalarıyla toplantılar düzenleniyor. Onlardan biri dün, Marifet Restoran’da organize edildi. Programın açılışında söz alan Kocaeli Esnaf ve SanatkârlarOdaları Birliği Başkanı Kemal Kaya, “Esnafımızın yaşadığı sorunlardan ziyade çözüm yolları bizim için önemlidir” dedi.
ÇÖZÜM YOLLARI
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan ve Daire Müdürü İlhan Polat, esnaf odalarının yaşadıkları sorunların çözümü noktasında mevcut yasada yapılması planlanan değişiklik hakkında oda başkanlarıyla bir araya geldi. Bakanlık tarafından ülke genelinde başlatılan çalışmalar kapsamında ilk ziyaret Kocaeli’ye yapıldı. Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan tarafından, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.
PROJE BAŞLATILDI
Genel Müdürü Erkan, “Esnaf ve sanatkârlar için cumhuriyet tarihinde ilk kez strateji belgesi hazırlayarak ESDEP’i uygulamaya koyduk. Esnaf ve sanatkarlar şurası gerçekleştirildi. Yıllardır beklenen ve perakende ticareti düzenleyen kanunu çıkardık. Esnaf ve sanatkarlarımızın devlet destekli kullandığı krediler rekor seviyelere ulaştı. Esnaf ve sanatkârların KOSGEB desteklerinden faydalanmaktadırlar. Esnaf ve sanatkâr özelinde sektör analizlerini başlattık. Esnaf ve sanatkarlara sunulan hizmetlerin etkinlik ve verimliliğin arttırılması projesi başlatıldı” açıklamasında bulundu.
ODALARIN İSTEKLERİ
Daire Müdürü İlhan Polat ise, “Üye kayıtlarında sorun yaşandığı biliniyor. Odalar arasında uyuşmazlık olduğunu biliyoruz. Odaların faaliyet gösterirken zorluk yaşadıklarını biliyoruz. Odaların sorunlarını çözmek için proje başlatıldı. Oda başkanlarının istekleri ve taleplerini dinlemek üzere ülke genelinde çalışmaya başladık” dedi.
YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ
“Oda başkanlarının kişisel özverileri sayesinde çalışma yapılıyor” diyen Polat, “Bu durumun böyle olmaması sadece kişilere değil organize bir yönetim şekli oluşturulmalıdır. Meslek kuruluşları gelişen toplumda önemli bir yer tutuyor. Gelişmiş ülke modelleri göz önüne alınarak yapılanmanın bu şekilde değiştirilmesi gündemimizde. Sorunların tespiti ile kurumsal yönetim değişikliği sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.
SORUNUN ÇÖZÜMÜ
Esnaf ve sanatkârların yaşadıkları sorunlar ve odaların bu sorunları çözerken yaşadıkları sıkıntıların dikkat çektiğini belirten İlhan Polat, “Bakanlık tarafından bu yönde çalışma başlatıldı. Yaşanan sorunları ve çözüm önerileri noktasında çalışma yapılıyor. Yaşanan sorunlara esnaf odaları nasıl çözüm getirebiliyor, bunu bilmek istiyoruz. Odalara hangi yetkilerin verilmesi gerektiğini araştırıyoruz. Oda bünyelerinin kuvvetlendirilmesi, aynı zamanda daha aktif olması nasıl sağlanacak. Bunu belirlemeye çalışıyoruz” dedi.
585 MİLYON BORÇ
İlhan Polat’tan sonra Necmettin Erkan tekrar söz aldı ve borçlardan bahsetti. Erkan, “Esnafın aidat borcu, 585 lira civarında. Bu rakam 5 yıl önceydi. Esnaf odalarının genel kuruluna katılım oranı yüzde 30 seviyesinde kalıyor. Bu durumu gördüğümüzden dolayı bu yapının değiştirilmesini istemekteyiz. Bu sayede daha aktif hale getirilsin. Aynı isimde odalar bulunuyor” dedi.
İŞTE ÖNERİLER
Toplantıda, oda başkanları tarafından yapılan öneriler arasında, “Odaların bir araya getirilmesi gerektiği, bu birleşme sayesinde yanının daha güçlü konuma geleceği” birinci sırada yer alıyor. Ayrıca başkanlar, “Odalar yerel yönetimlerin güdümünde kalıyor. Bundan dolayı da rahat hareket edemiyor. Yerel yönetimlerin sadece manevi destek veren kurumlar olmaları gerekiyor. Odaların birleştirilerek güçlenmesi sağlanmalıdır. Kocaeli’de 6 tane pazarcılar odası bulunuyor. Alınan aidatlar gereken desteği sağlamıyor” dedi.