Başarının birçok yolu vardır. Bize öğrettikleri gibi; “her problemin bir çözümü vardır” değil. Her problemin bin bir çözümü vardır. Ne kadar fazla yol olsa da başarılı olmuş insanların bazı ortak yönleri tespit edilmiştir.
1.Başarı anlayışınızı değiştirin.
2.Elinizi taşın altına koyun.
3.Bulunmanız gereken yerlerde bulunun.
4.Kilometre taşlarını iyi belirleyin.
5.Harekete geçin.
6.Metanet gösterin.
Başarılı olmak istiyorsan asla erteleme yapmayacaksın. “Kaybedenler, o erteleyenlerdir” sözünü unutma. Erteleme zamanla hastalık haline gelmektedir. İlk ertelemeyi yaptığınızda kapıyı aralamış oluyorsunuz.
Belli bir yaşa gelince sorumluluğu üzerine almayı bilmeli. Birçok insan sorumlu olarak ailesini veya öğretmenlerini göstermektedir. Ömür boyu sorumluluğu başkalarına yükleyerek başarısızlık yükünden kurtulamazsınız. Belli yaşa gelince sorumluluğu almalı ve gerektiği şekilde çalışmalıdır. Diğer türlüsü sadece başarısızlığa kılıf bulmaktan ileri gitmez.
“Kendi kararlarının ve icraatlarının sorumluluğunu üstlenmeyenler, ömür boyu savunma pozisyonunda kalmaya mahkûm olurlar.”
Peter Drucker’in Hayatındaki 7 Önemli Ders:
1.Mükemmele ulaşmak bir kez daha dene, kaç yaşında olursan ol!
2.İnsanların değil, Allah’ın dikkatini çekecek kadar mükemmel bir iş yap!
3.Birçok konuda derinleş!
4.İyi yaptıklarını, yapamadıklarını bil ve gelecek yıl için iyileştirme planı yap!
5.Yeni bir göreve geldiğinde, yapman gerekeni öğren!
6.Kararlarını, kararların beklenen sonuçlarını yaz ve sonra gerçekleşenle tahminlerini karşılaştır!
7.Öldükten sonra neyle hatırlanmak istediğini kendine sor!
***
İstek ve hayal kelimeleri birbirine çok yakın ama asıl itibariyle farklı manalar içermektedir. İstekler elde edilmesi mümkün olan düşünceler, hayaller ise elde edilmesi çok zor ama olmazsa olmayan şeylerdir.
İsteklerimiz yoksa gidecek bir yolumuz yoktur. Artık patikalarda karamsarlık canavarıyla yaşam mücadelesi vermek zorunda kalırız. Hayallerimiz yoksa sonu bilinmeyen bir yolda nereye gideceğimizi belirleyemez, isteklerimizin çokluğundan çokluk içinde hiçlikte kalırız.
Yapmamız gerekenleri maddeleştirelim:
*Geleceği araştırıp, okumak.
*Yapılabilirler içerisinde yapacağımızı, yapabileceklerimizi seçmek ve ona yoğunlaşmak.
*Yapacağımızın ötesinde bir hayal seçmek.
*İsteklerimizi belirlemek.
*Geçmişimiz-isteklerimiz-yapacaklarımız-hayallerimiz doğrultusunda kesin çizgimizi oluşturmak.
HEDEF BELİRLEME
Başarılı olmak istiyorsan hedef belirleyeceksin. Söyledik ya; “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez.”
Hedefi 3 bölümde düşünelim.
1-Yakın hedef
2-Orta vadeli hedef
3- Uzun vadeli hedef
Yakın Hedef:
Yakın hedef ilk 6 aylık hedef olarak belirlenebilir. 6 ay içerisinde yapacaklarını belirleyip harekete geçmek.
Orta Vadeli Hedef
2 yıllık hedef. 2 yıl içerisinde varmak istediğin hedefin süresidir.
Uzun Vadeli Hedef
5 yıllık hedefindir. 5 yıl içerisinde kendini nerede görmek istiyorsun? Ne veya neler yapmak istiyorsun?
Hedeflerin hepsi senin başarı yolunu oluşturacak noktalardır. Bunları tek tek ele alıp planlamayı ona göre yapmalısın. Daha önceden de söylediğim gibi, hedefin uçuk-kaçık olmamalı. Sen hedefine, hedefin sana uygun olmalıdır.
Yapabileceğine inanarak yola çıkmalısın. Hedeflerine ulaşmak için uygun planlamalar yapmalı ve bu planları aksatmadan uygulamalısın. Bazı küçük esnemeler olabilir ama hedeften asla şaşmamalısın.
Her ilerlediğin adımı görme adına edefini ve planını yazıya dökmelisin. Palnlama ve yazıya dökme senin ne kadar ilerlediğini görmeni sağlar. Böylece kendini izleme fırsatın olur. Bir adım dahi ilerlesen hedefine yaklaşmış oluyorsun.
“Uçabiliyorsan uç, koşabiliyorsan koş, yürüyebiliyorsan yürü, sürünebiliyorsan sürün ama sakın durma.” Durmadığın müddetçe hedefine yaklaşıyorsun demektir.
Hedefine ilerlemede senin en büyük destekçin yine sensin. Kimsenin senisenden daha fazla düşüneceğine inanma. Bütün çalışmaları sen yapacaksın, belki sınavlara gireceksin, o sınavların tamamına sen gireceksin. Mülakatlara sen katılacaksın. Denemeleri ve deneyleri sen yapacaksın. Yani başarı yolunda yalnızsın.
Başkalarından destek alabilirsin ama işin başı sensin. Sen yaparsan olacak, sen yapmazsan olmayacak. Bütün mesele sensin. Her şey senin elinde. Eğer sen bir hedef için hazırsan o hedef de senin için hazırdır.
Hedeflerini belirlediysen,
Belirlediğin hedefler sana uygunsa, yani varabileceğin hedeflerse,
Belirlediğin hedefteki işi seviyorsan,
Doğru kararı vermişsin demektir. Şu ana kadar her şey yolunda. Şimdi sıra geldi ders çalışmaya veya ne yapman gerekiyorsa ona.
Hedefinle uyum içerisinde çalışmak gerektiğini biliyorsun. Her seçtiğin hedef için belli bir çalışma süresi gerekliliği vardır. Öyle doktor olacağım, avukat olacağım, mühendis olacağım deyip, günde yarım saat çalışacaksan, hiç kendini kandırma. Her hedefe göre bir çalışma süresi gerekli. Belki tahmin ettiğinden bile fazla gerekebilir.
Hedef belirlediysen çalışmaktan başka şansın yok.