ANAYASANIN RUHU, ÇİFT BAŞLILIĞA SON VERMEK
Gazetemizi ziyaret eden AK Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakır, “Yeni Anayasanın ruhu “çift başlılığı ortadan kaldırmaktır” açıklamasında bulundu.
Gazetemizi ziyaret eden AK Parti heyeti referandumla ilgi açıklamalarda bulundu. Ziyarete AK Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakır, AK Parti Gebze İlçe Başkanı Hasan Soba ve ilçe yöneticileri, Gebze Belediyesi Meclis Üyeleri, AK Parti Gebze İlçe Kadın ve Gençlik Kolları yöneticileri ile mahalle temsilcileri katıldı.
NEDEN EVET DİYORUZ!
Dün gerçekleşen ziyarette yaptığımız röportajda 16 Nisan’da yapılacak olan anayasa değişikliğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakır, anayasanın özünün çift başlılığı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. Çakır yapmış olduğumuz röportajda yeni anayasayı şu ifadelerle değerlendirdi,
“95 yıllık Türkiye Cumhuriyetinin tarihinde milletimizin atlattığı badireler, geçirdiği sıkıntılar, arızalar, kazalar bir daha tekrarlanmasın diye ülke bir yol değişikliği, bir makas değişikliği ihtiyacı doğduğu için bu referandum gündeme geldi. Anayasa değişikliğinde işin özü bu.
SİSTEM TEK ELDEN VE DAHA HIZLI
Bu sistemde başbakan asıldı, bu sistemde 15 Temmuz gibi bir darbeyi atlattık. Eğer 15 Temmuz’da AK Parti gibi güçlü bir iktidar, Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir lider olmasaydı bugün burada bir şey konuşuyor olamayacaktık. Sistemi tek elden, daha hızlı, daha pratik yürütebilmek için yürütmeyle yasamayı ayırma konusunda milletin önüne bir tercih sunuluyor. Bürokrasi engelini ve bürokratik tıkanmaları aşmada, yatırımları hızlandırmada bu değişiklik gerekiyor. İcranın yasamanın içerisinden çıkmayıp, yasamanın icrayı denetleyebileceği bir sisteme dönüştürüyoruz.
BU SİSTEM TAM BİR İSTİKRAR
Bu sistemle birlikte seçim sonunda biliyoruz ki, bir hükümet çıkacak. Kesin bir sonuç olacak. 7 Haziran gibi, 2001 gibi sonuçlarla karşılaşmayacağız. Bu da demek oluyor ki, istikrarın temelini baştan atıyoruz.
EKSİKLİKLERİ BİLİYORUZ
Milletvekilleri kanunları yapma konusunda tam yetkili hale gelecek. Biz geçmiş tecrübeleri ve eksiklikleri biliyoruz. Sistemle ilgili getirilen değişiklik doğru ve güzel. Tabi bunun uygulamalarını zamanla göreceğiz. Milletvekilleri yasama ve denetleme yapacak, hükümet üyeleri bu yaptığı işin hesabını verebilecek.
20 YAŞINDA EMEKLİLİK ALDATMACASI
Muhalefet partileri özellikle son günlerde 18 yaşında milletvekili olacak olan bir vatandaşın 2 yıl sonra emekli olup maaş alacağına dair gerçek dışı beyanlarda bulunuyor. Maalesef bu tarz beyanlar tamamıyla vatandaşlarımızın kafasını karıştırmaya yönelik beyanlardır ve gerçeği yansıtmamaktadır. Bunun böyle olmadığını aklı başında her vatandaşımız araştırıp görebilir. Milletvekilleri ve Dışarıdan Atanan Bakanlar diğer memurlar gibi mutlaka Hizmet + Yaş = Emeklilik koşulunu taşımaları gerekmektedir. Milletvekilleri ve Dışarıdan Atanan Bakanlar diğer memurlarda olduğu gibi hizmet ve yaş şartını doldurmamışlarsa emekli aylığı alamazlar. Yani Milletvekili seçildikten veya dışarıdan bakanlığa atandıktan sonra şayet hizmet ve yaş koşulu yerine getirilmemişse aylık bağlanması söz konusu olmaz. Özetle bir kişi 18 yaşında meclise girip milletvekili olduysa 2. Senenin sonunda Milletvekili emekliliğine hak kazanır fakat bu maaşı alabilmesi için milletvekilliği bittikten sonra emeklilik yaşını doldurana kadar primini dışarıdan kendisinin ödemesi gerekir. Bu koşulları yerine getirirse yaşı dolduğunda (60 yaş üzeri) emekli olup maaşı bağlanır.
SORUMLU CUMHURBAŞKANI
Ziyarette değerlendirmelerde bulunan ve sorularımızı cevaplayan AK Parti Gebze İlçe Başkanı Hasan Soba ise yaptığı açıklamada kamuoyunda yanlış bilinen konulara değinerek şu ifadelerde bulundu,
“Bu sistemde Cumhurbaşkanı’nın sorumluluğu yok. Yeni sistemde ise Cumhurbaşkanının sorumluluğu oluyor. Cumhurbaşkanı yaptığı işlerden hukuken sorumlu oluyor. Bunun dışında da zaten asıl sorumluluk millete karşı olanı bize göre. Öte yandan yanlış bilinen bir şey var, o da Cumhurbaşkanı’nın meclisi fesih etme yetkisiyle alakalı. Cumhurbaşkanı’nın meclisi seçime götürme yetkisi var. Bu da demek oluyor ki, Cumhurbaşkanı seçime götürdüğü vakit otomatik olarak kendisini de seçime götürüyor. Hâlbuki 7 Haziran’da hükümet kurulamayınca, hükümetin kurulabilmesi için yeniden seçime gidilme kararı alınmasına rağmen Cumhurbaşkanı için seçime gidilmemişti. Şimdi hangisi daha demokratik bunun sorulması gerekiyor. Yeni sistemde ise seçime gidilme kararı verildiğinde her iki seçimin de yenilenmesi anlamına geliyor.
KHK DEĞİL, YASA ÜSTÜNDÜR
Cumhurbaşkanı’na Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi verilmesini yanlış yorumluyorlar. KHK’nın yasaların üzerinde olma durumu söz konusu değil. Asıl olan yasalardır, KHK yasalara uygun olmak zorundadır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı tarafından çıkartılacak olan bir KHK’nın yasaları ortadan kaldırmak gibi bir durumu söz konusu olmayacaktır.
YÜZDE 60 VE ÜZERİ…
Röportaj sonunda referandumda ilgili tahminlerini sorduğumuz AK Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakır ve AK Parti Gebze İlçe Başkanı Hasan Soba tahminlerini yüzde 60 ve üzeri olarak belirttiler. Çakır, yüzde 60’ın sınır ve moral rakamı olarak gördüklerini ifade etti.
Öte yandan Çakır, yeni anayasanın bir milli mutabakat metni sayılabileceğini belirterek ne kadar fazla oy alınırsa o kadar iyi olacağını, ilerleyen günlerde de ‘evet’ oyunun artabileceğini söyledi.
Röportaj: Muhammed Hak Resul ALBAYRAK