İçişleri Bakanlığı tarafından 2021 yılının “Türkiye Afet Eğitim Yılı” olarak belirlenmesi nedeniyle tüm Türkiye’de olduğu gibi Gebze’de de Kaymakam Mustafa Güler Başkanlığında yapılan toplantı ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Müdürlerine Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce eğitim verildi.
Ticaret Odasında yapılan toplantıya; Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Emin Koçan, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Şube Müdürü Canan Güçlü, Şube Müdürü Adem Süer, Planlama Şefi Alper Şen, İlçe Yazı İşleri Müdürü İsmail Kara ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Müdürleri katıldı. Olası afetlere karşı alınması gereken önlemler ve yapılacak çalışmalar ile ilgili yürütülecek eğitim çalışmalarının ele alındığı toplantıda, Afet Görev Yetki ve Sorumlulukları, Sivil Savunma, Afad Gönüllülüğü, Afet Farkındalık Eğitimi, Türkiye Afet Müdahale Planı, İyileştirme Süreçleri, Hak Sahipliği ve Psikososyal Destek ve İnsani Yardım konusunda eğitim verildi.
BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞU RİSKLİ
Bakanımız Sn. Süleyman Soylu tarafından 2021 yılının “Afet Eğitim Yılı” olarak ilan edildiğini belirten Kaymakam Mustafa Güler “ Sabah 40 mahalle Muhtarımıza ve daha sonra Kaymakamlık’ta bu konudan sorumlu personelimize İl Afad Müdürlüğü ekipleri tarafından eğitim verildi şimdi de özellikle bir afet anında görev alacak ve yapılacak işleri planlayacak olan siz kurum müdürlerine eğitim verilecektir” dedi. Afet riskinin yüksek olduğu bir ülkede ve bölgede yaşadığımızı belirten Kaymakam Güler, yakın zamanda İzmir ‘de ondan öncede Elazığ’da zaman zamanda diğer illerimizde daha küçük ölçekli depremler oldu. Bölge olarak deprem bölgesiyiz. Binalarımızın çoğu eski yani 99 yılından önce yapılan binalar deprem yönetmeliğine göre yapılmadığı için bu binaların büyük bir çoğunluğu riskli. Gebze için depreme hazırlıklı olmak bir tercih meselesi değil, zorunluluk. Binaların risk durumlarını belirlenerek yeni yapılacak binalarımızı deprem yönetmeliğine göre yapmamız lazım. Aslında ilk aklımıza gelen deprem olmakla beraber sel baskını, büyük yangınlar, afete dönüşen büyük fırtınalar olabilir. Öncelikle ilçemizde hangi afetlerin nerelerde yaşanabileceğini belirlememiz gerekir.
DEPREM VE AFETLERDE İLK 72 SAATİN ÖNEMİ
Bugün sabah muhtarlarımızla yaptığımız toplantıda da belirttiğimiz üzere amacımız vatandaşlarımızı depremin ilk saatlerinde zaman dilimindeki davranış biçimi konusunda eğitmemiz gerekir. Özellikle ilk 6 saatteki iletişim, trafik, sağlık müdahaleleri, tahliyeler çok büyük önem arz etmektedir. Bir afet anında en büyük sıkıntımız yolların kapanması olacaktır bunun için Emniyet ve jandarmamızın yolların ulaşıma açık tutulması için çalışma yapması lazım. Bir diğer önemli konu toplanma alanları olası bir afet anında kim nerede toplanacak her kurum müdürünün toplanma alanları nerede var hem kendisinin bilmesi hem de kendi kurumlarına bildirmesi gereklidir. Dolayısıyla biz tedbirlerimizi alalım ki yarın başımıza geldiği zaman afet ile mücadele de insanları kurtarmada başarılı olalım.İl afet planımız var, ilçe afet planımız var ilçe afet planını biz yapıyoruz Afad Müdürlüğü’nün kontrolünde herhangi bir afet olduğunda bizim üzerimizden yürüyor . Afet koordinasyon merkezini de hazırladık yani bir afet olduğu zaman koordinasyon merkezi kimlerden oluşacak 7/24 çalışma esasına göre haberleşme masasına da çalışacak arkadaşlarımızı belirlemek için kurumlardan görevliler istedik. İlk yardım müdahale, kurtarma , iaşe barınma , yaralıların kurtarılması , enkaz kaldırma, iyileştirme ve psikolojik desteği sağlayan ekip, mali destekleri sağlayan ekip, sosyal hizmet ekibi olmak üzere ekipleri belirleyeceğiz. Her bir ekip içerisinde yer alan kamu görevlilerine tebliğini ve ekip içerisinde eğitimlerini yapacağız dedi.
GEBZELİ VATANDAŞLARA DAVETTE BULUNDU
Toplantı, görüş ve önerilerin paylaşılmasının ardından sona erdi. Daha sonra İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce Gebze kent meydanında bulunan Afet eğitim simülasyon tırını ziyaret eden Kaymakam Güler’e deprem konusunda farkındalık yaratmak amacıyla; deprem öncesinde alınması gereken önlemler, deprem anında doğru davranış şekilleri ve deprem sonrasında yapılması gerekenler hakkında teorik bilgiler verilerek, öğrenilen bilgiler deprem simülatöründe tatbikat yapılmıştır. Kaymakam Mustafa Güler deprem simülatör tırının birkaç gün daha burada olacağını vatandaşlarımızın ziyaret etmesi için Gebzeli vatandaşlarımıza davette bulundu.
- “Kanlı Nigar” Gebze’de sahnelendi… - 1 Kasım 2024
- Büyükşehir’in otobüsleri bunu yaparsa… - 31 Ekim 2024
- Menzilhane girişine usulsüz park trafiği tıkıyor - 31 Ekim 2024
- Bıyık’dan Ankara çıkarması… - 31 Ekim 2024
- 3 yıl 4 ay hapis cezasıyla aranıyordu… - 31 Ekim 2024
- İşte Darıca AK Parti’de görev dağılımı…. - 30 Ekim 2024
- Kocaeli’nde Gaziantep Günleri başladı.. - 30 Ekim 2024
- Yağlıdereliler 1 ton hamsi dağıttı… - 30 Ekim 2024
- Gebze’de 101. Yıl coşkusu - 29 Ekim 2024
- Dilovası’nda 101. Cumhuriyet Coşkusu - 29 Ekim 2024