Kalsiyum mineralinin faydası çok eskilere dayanıyor. 17. yüzyıldan sonra kalsiyumun vücut için ne kadar önemli bir mineral olduğu anlaşıldı. Vücutta bulunan kalsiyumun neredeyse yüzde 99’u diş ve kemik yapısında saklanıyor. Kalsiyum mineralini besinlerden alarak kemik yapımızı korumamız mümkün. Peki kalsiyum bulunduran gıdalar nelerdir? Hangi gıdalarda hangi mineral ve vitamin bulunur?
Kalsiyum mineralini besinlerden alarak kemik yapımızı korumamız mümkün olmaktadır. Peki kalsiyum bulunduran gıdalar nelerdir? Hangi gıdalarda hangi mineral ve vitamin bulunur? İşte gıdaların içinde bulunan vitamin ve mineraller.
KALSİYUM EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?
1- Kalsiyum içeren gıdaların az miktarda tüketilmesi
2- D vitamini yönünden eksik gıdalarla beslenmek
3- Çok fazla tuz tüketimi
4- Böbreklerde meydana gelen kronik hastalıklar
5- Magnezyum eksikliği
6- Kanser ve kortizon içeren ilaçlar kullanmak
ÇİĞ SÜT
1 bardak: 300 mg
Genel olarak, çiğ süt ve yeşil sebzelerde en yüksek miktarlarda kalsiyum besin kaynakları bulunur.
FASULYELER VE MERCİMEK
Fasulyenin siyahı, beyazı ya da akrabası (bezelye, maş, börülce) hiç ama hiç fark etmiyor, fasulyegillerin hepsi bol miktarda kalsiyum ihtiva ediyor. Mercimekgiller ailesinin de (yeşil, kırmızı) kalsiyum zengini besinler olduğunun altını çizelim. Fasulye ve mercimek zaten akraba besinler ve hepsinin de içinde kalsiyum kadar bol miktarda demir, çinko, magnezyum, potasyum ve folat var.
SEBZELER
Bitkisel kalsiyum kaynakları arasında sebzeleri de göstermemek yanlış olur.
Özellikle yeşil ve posası bol sebzelerde, en çok da lahanagiller (lahana, karnabahar), ıspanak ve pazıda kalsiyum bulunuyor.
İNCİR
Belki şaşıracaksınız ama incir de güçlü bir kalsiyum kaynağı. Muhtemelen kalsiyumdan en zengin meyvelerin başında da o var.
Tabii ki bir tanesinin bile neredeyse 10 gram fruktoz ve de 40-50 kalori içerdiğini unutmamanız günde 1-2 incirle yetinmeyi bilmeniz lazım.
Vitaminler, vücut hücrelerinin kendini yenileyebilmesi, büyüyüp gelişebilmesi ve enerji üretebilmesi için elzem organik bileşiklerdir. İnsan vücudunda sentezlenemeyen, sentezlense bile yetersiz olan vitaminler, dışarıdan besinlerle ya da takviye ilaçlarla desteklenmelidir. Vitaminsiz kalırsak vücudumuzda neler olur? A, B12, E ve diğer vitamin eksikliği belirtileri nelerdir? İşte vitamin eksikliğinin belirtileri.
- KOGACE’den kınama! - 10 Ocak 2025
- Yeter artık! - 10 Ocak 2025
- Hünkar Künefe Gebze Center şubesi Lezzet ve Eğlenceyi Bir Arada Sunuyor! - 10 Ocak 2025
- Ünlü Gebzeli Gazeteci Kahraman Çalıştay’da… - 10 Ocak 2025
- Helix İşitme cihazları 10 Ocak Cuma günü açılıyor - 9 Ocak 2025
- Cihan Teker dualarla ebediyete uğurlandı - 9 Ocak 2025
- Yağlıdereliler Derneği’nde “ Geleneksel Isırgan Yemeği” Etkinliği - 8 Ocak 2025
- Büyükgöz, Milli Eğitim Müdürü Demir’i ağırladı - 8 Ocak 2025
- Öğretmenler iş bırakıyor… - 8 Ocak 2025
- Şehit aileleri yürüdü… - 7 Ocak 2025