Diyetisyen Ferdi Öztürk konu hakkında önemli bilgiler verdi. Dünyayı etkisi altına alan covid 19 salgınında kimin Covid 19 pozitif veya negatif olduğunu test yaptırmadan bilemeyiz. Özelikle hiç belirti vermeyen bir sürü vaka varken bu süreçte beslenme ve kullanacağımız takviyeler çok önemli. Sosyal mesafe, maske kullanımı, hijyen üçlüsünün yanına yeterli ve dengeli beslenme sürecinde alacağınız besin takviyeleri ile bu süreci en sağlıklı şekilde atlatabilirsiniz.
1.) D VİTAMİNİ :
Kanda yeteri kadar D vitaminin olması bağışıklık sistemi hücrelerinden T hücresinin virüs ve bakterilerle daha iyi savaşmasına yardımcı oluyor. Son yapılan çalışmada hastalığı ağır geçiren hastalarda D vitamini seviyesinin daha düşük olduğu, hastalığı hafif seyredenlerde D vitamini seviyesinin normal veya daha yüksek olduğunu görüyoruz. Beyaz kan hücrelerimizin yüzeyinde enzimleri aktive eden reseptörler içermesi D vitaminini çok önemli kılmaktadır. Pandemi döneminde günlük 2000-3000 ünite alınmasını öneriyoruz.
2.) C VİTAMİNİ
C vitamini bulaşıcı hastalıklarla savaşmada ve viral enfeksiyonlara karşı kalkan görevi görür. C vitamini virüslerin mukozalara yapışmasını engeller. İhtiyaca göre değişmekle beraber günlük 1000-1200 mg C vitamini alınması önermekteyiz. Özellikle narenciye ailesinden portakal, mandalina, greyfurt, limon; yeşil yapraklı sebzelerden brokoli, asma yaprağı, maydanozun düzenli tüketimi günlük ihtiyacı karşılar.
3.)BETA GLUKAN :
Bağışıklık güçlendirici ilaçların ana maddesi Beta Glukandır.Beta Glukan içeren gıdalardan yararlanmak veya gıda takviyeleri almak bu süreçte daha bir önem arz etmektedir. En iyi beta glukan kaynağı yulaftır. Yulaf ezmesi, yulaf kepeği, yulaf unu ve arpa öğünlerimizde sık sık yer almalıdır. Eğer yeteri kadar tahıl tükettiğinizi düşünmüyorsanız günde 1 kapsül beta Glukan içeren gıda takviyesi alabilirsiniz.
4.)PROBİYOTİKLER
Probiyotikler doğada ve vücudumuzda bulunan yararlı bakterilerdir. Patojen mikroorganizmalara karşı savaş açarak vücudu enfeksiyonlara karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Evde yapılan yoğurt, turşu ,ev yapımı kefir iyi probiyotik kaynaklarıdır. Fakat bunlar vücuda alındığı zaman bir kısmı bağırsağa ulaştığından için günde 1 kapsül probiyotik kullanmayı önermekteyiz.
5.)OMEGA 3
Omega 3’te asıl önemli olan türleri EPA VE DEHA’dır. Bu yağ asitleri özellikle balıkta bulunur. Özellikle EPA yağ asiti bağışıklık sistemi açısından önemlidir. Günde en az 1000 mg EPA+DHA toplamına ulaşacak balık yağları tercih edilmelidir. Diyette haftada 1 balık mutlaka yer almalıdır .Eğer yeteri kadar balık tükettiğinizi düşünmüyorsanız günde 1 kapsül Omega 3 desteği önermekteyiz.
- TEM polisi Dilovası’nda öğrencilerle buluştu - 23 Kasım 2024
- Darıca’da yangın: 2 kişi hastanelik oldu - 23 Kasım 2024
- İşte yılın ilk karı - 23 Kasım 2024
- Darıca’da motosiklet hırsızlığı - 22 Kasım 2024
- Bu araç kimin? - 21 Kasım 2024
- Sokağı kazdılar böyle bırakıp gittiler! - 21 Kasım 2024
- Dilovası’nda patlama: 1 kişi öldü - 20 Kasım 2024
- Kaymakam Kara’nın Darıca’ya Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı getirdi… - 20 Kasım 2024
- SEDAŞ, yine TBMM gündeminde… - 20 Kasım 2024
- Aranılan şahıslar Çayırova polisinden kaçamadı - 20 Kasım 2024