Kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada en önde gelen ölüm sebebini oluşturuyor. Öyle ki her üç ölümden biri kalp hastalığına bağlı oluşuyor.
Kalp ve damar hastalığı tanısı konulan kişiler bu durumu dünyanın sonu olarak görebiliyor. Oysa etkili tedavi ve sağlıklı yaşam tarzı değişikliğiyle uzun yıllar yaşamak mümkün.
Ancak bunun için tüm kalp hastalarının yaşamları boyunca kesinlikle uzak durmaları gereken alışkanlıklar var. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, kalp hastalarının kaçınmaları gereken 10 hatalı alışkanlığı anlattı.
2. İşlenmiş hazır et ürünlerini tüketmek: Salam, sosis, jambon, sucuk gibi tuz ve katkı madde oranı yüksek gıdaların kalp hastalığı riskini artırdığı yapılan çalışmalarla net olarak gösterildi.
Bu nedenle eti taze olarak tüketin, miktar olarak günlük 100 gramı geçmeyin. Sakatat ürünleri de içerdikleri yüksek kolesterol nedeniyle kalp hastalarının uzak kalması gereken ürünler arasında yer alıyor.
3. Tuz tüketimini artırmak: Özellikle kalp yetersizliği veya yüksek tansiyon sorununuz varsa, tuzdan uzak durmalısınız. Sofraya tuzluk koymayın ve günlük tuz tüketimini bir silme çay kaşığı ile sınırlandırın.
Bu kısıtlama bütün tuzlar için geçerli olmalı. Çünkü himalaya, okyanus, kaya ve rafine edilmiş tuzların hepsi fazla tüketildiklerinde kalp ve damarları olumsuz yönde etkiliyor.
4. Bitkisel ilaçları kullanmak: Kalp hastaları alternatif tedavileri uygulamaya meyilli olabiliyor. Ancak unutmayın ki piyasaya ticari amaçlı sunulan içeriği belirsiz bitkisel ilaçlar mevcut ilaçlarla etkileşerek ölüme bile yol açabiliyor.
5. Halı sahaya gitmek: Halı sahada maç yapmak ülkemizde oldukça yaygın görülen bir alışkanlık. Ancak yeterli kondisyona sahip olmayan bir kişinin halı sahadaki ilk deparı nabız ve tansiyonda ani yükselme, kalp krizi ya da kalp yetersizliğiyle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle halı sahada maç yapmak kalp hastaları önerilmiyor.
Bu yüzden soğuk havalarda mümkün olduğunca uzun yürüyüşlerden kaçının ya da soğuk havaya uygun kıyafetle çıkmaya özen gösterin.
7. Alkol tüketmek: Kalori değeri yüksek olan alkol kolesterol dengesini bozuyor, tansiyon değerlerinde artış yaparak kalp hastalarında genel durumu bozuyor. Özellikle kalp büyümesi veya kalp yetersizliği sorununuz varsa alkolden mutlaka uzak durmalısınız. Özel günlerde alkol almak istiyorsanız, bir kadeh kırmızı şaraptan fazla içmemeye özen gösterin.
8. Reçete edilen ilaçları aksatmak: Kalp hastalarının en dikkat etmeleri gereken konulardan biri, reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmak. Ancak hastalar genellikle çok ilaç kullanmama taraftarı oluyor ve sıklıkla verilen ilaçları kendi mantıklarına göre kesiyor.
Bunun sonucunda da özellikle stent takılan hastaların ilaçları aksatmaları kalp krizi ve ölümle sonuçlanabiliyor. Sıklıkla ihmal edilen kolesterol ilaçlarının da mutlaka hekimin önerdiği sürece kullanılması gerekiyor, aksi halde damar sertliği ilerleyecek ve yeni kalp krizlerine davetiye oluşturacaktır.
9. Stresli ortamlara dalmak: Stres kalp hızı ve tansiyonu artırıyor. Vücudu tetikte tutacak hormonları aktive ederek kalp hastalığı riskini yükseltiyor. Bunun sonucunda da kalp krizi ve ritim bozukluklarını rahatlıkla tetikleyebiliyor. Bu nedenle kavga, kargaşa, tartışma ve trafik gibi ek stres oluşturacak ortamlardan uzak durmaya dikkat edin.
10. Yalnız kalmak: Yapılan çalışmalar yalnız yaşayan kişilerde kalp hastalığının daha fazla geliştiğini ortaya koydu. Bunun en büyük nedeni ise yalnız yaşayan kişilerin genelde sağlıksız ve düzensiz beslenmeleri ve depresyona daha çok meyilli olmalarından kaynaklanıyor. Ayrıca yalnız yaşayan yaşlı kişilerin sağlık kuruluşlarına başvuru ve ulaşımının daha az olduğu gözlenmiş.