Beş farklı bağımlılık türüyle aynı anda mücadele eden tek uluslararası sivil toplum kuruluşu Yeşilay, 2. İstanbul İnisiyatifi Toplantısı’nda 21 ülkeden 28 farklı kurumun temsilcileriyle bir araya geldi. Bağımlılıklarla mücadelede küresel strateji ve iş birliğinin konuşulduğu toplantının ardından açıklama yapan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, 26 Haziran’ın Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Günü olduğunu hatırlatarak “Birleşmiş Milletler verilerine göre 2018 yılında dünyada uyuşturucu madde kullanan kişi sayısı 269 milyona ulaştı. Uyuşturucu bağımlılığına karşı küresel strateji ve iş birliğiyle ulusal mücadele şart. Aksi halde insanların sağlığı, toplumun can güvenliği ve rehabilitasyon yükü nedeniyle sosyal sağlık sisteminin geleceği tehdit altında olacak” diye konuştu. Yeşilay’ın madde bağımlılığı ve tedavisine ilişkin “İyileşmek Mümkün” temalı online seminerini ise 3 bin kişi izledi. Seminerde açıklanan araştırmaya göre; alkol ve uyuşturucu madde bağımlılarının yüzde 49’u pandemi döneminde alkol ve uyuşturucu kullanımını bıraktı.
Yeşilay, 100. kuruluş yıldönümünde 21 ülkeden 28 farklı kurumun temsilcileriyle 2. İstanbul İnisiyatifi Toplantısı’nda bir araya geldi. Beş farklı bağımlılık türüyle mücadele eden tek uluslararası sivil toplum kuruluşu Yeşilay’ın ev sahipliğinde ikinci kez düzenlenen toplantı, koronavirüs salgını nedeniyle dijital ortamda yapıldı. İstanbul İnisiyatifi, bağımlılıklarla mücadele için küresel strateji ve işbirliği modellerini ele aldı. Katılımcılar, kendi ülkelerinde yürüttükleri bağımlılıkla mücadele çalışmalarına ilişkin deneyimlerini paylaştı.
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, 2. İstanbul İnisiyatifi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, 26 Haziran’ın aynı zamanda Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Günü olduğunu hatırlatarak: “Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan verilere baktığımızda uyuşturucu madde kullanımında Türkiye’de ve dünyada yıldan yıla bir artış olduğunu görüyoruz. 2009 yılında 210 milyon düzeyinde olan uyuşturucu bağımlısı sayısı 2018 yılında 269 milyona ulaştı. Maddeye başlama yaşları düşerken, bağımlılıklar kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlar veriyor. Bağımlılıklarla mücadele etmek için önce sorunu kabul etmek ve tedavisi olduğunu bilerek destek mekanizmalarını kurmak gerekiyor.” dedi.
Gelişmekte olan ülkelerde uyuşturucu bağımlılığı daha hızlı artıyor.
Birleşmiş Milletler’in Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre 2018 yılı itibariyle, dünya genelinde 35,6 milyon kişi uyuşturucu madde kullanım bozukluklarına bağlı sorunlar yaşıyor. Yoksulluk ve sınırlı eğitimin de uyuşturucu madde kullanımını artırdığı görülürken, ergenler ve genç yetişkinlerin uyuşturucu kullananların büyük bir kısmını oluşturduğu tespit edildi. Bu doğrultuda 2000-2018 yılları arasında bu yaş gruplarında uyuşturucu madde kullanımına bakıldığında, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 16’lık artış gösterirken, gelişmiş ülkelerde yüzde 10’luk azalma gösterdiği ortaya koyuldu. Rapora göre, 2018 yılında yaklaşık 250 milyon kişinin madde kullandığı ancak toplam 167 bin ölümün üçte ikisinin madde kullanım bozukluklarına bağlı olduğu belirlendi. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya çapında artan uyuşturucu bağımlılığına karşı küresel strateji ve işbirliğiyle ulusal mücadelenin şart olduğunu, aksi halde insanların sağlığı, toplumun can güvenliği ve üzerine binen rehabilitasyon yükü nedeniyle sosyal sağlık sisteminin geleceğinin tehdit altında olduğunu vurgulayan Öztürk; “Her ülkenin uyuşturucu ile mücadeleyi kamu, özel sektör, akademi, sivil toplum ve kamuoyunun iş birliğiyle yürütmesi gerekir. Biz Yeşilay olarak, 100 yıldır hem ülkemizde hem de dünyanın farklı yerlerinde uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelemizi sürdürüyor, bu mücadelede tüm tarafların desteğini almaktan gurur duyuyoruz. Toplumumuzu da bu konuda bilinçlenmeye, bağımlılıklardan uzak bir yaşam için mücadelemizin bir parçası olmaya davet ediyoruz. Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele bir takım işi, ancak birlikte mücadele edersek başarabiliriz.” dedi.
İstanbul İnisiyatifi Toplantısı’na İsveç’ten IOGT Başkanı Kristina Sperkova, Pakistan’dan KKAWF’in Kurucu Başkanı Cristina Von Sperling Afridi, Bosna-Hersek’ten RUN’dan Boro Goic gibi önemli liderlerin yanı sıra; CADCA, EURAD, FORUT, IOGT, KKAWF, RUN, San Patrignano, SCAD, VALD ve WFAD gibi bağımlılıkla dünyanın önde gelen kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
Toplantının açılış konuşmasında Green Crescent ile olan değerli işbirliğimizle bağımlılığın önlenmesi konusundaki küresel savunuculuğu desteklemekten onur duyduklarını belirten Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, “Yapılan konuşmaların, bağımlılıkla olan küresel mücadele, iyileşme ve savunuculuk hususlarındaki karşılıklı stratejilerimiz ve çabalarımız için verimli olacağına inanıyorum. Ayrıca, mücadelemizin özellikle CND ve VNGOC ve UNODC’de olumlu sonuçlar doğurduğunu görüyorum. DSÖ ve AB savunuculuk çalışmalarında da aynı gelişmeyi bekliyorum. Bölgesel ve ulusal bilimlerdeki ortak çalışmalarımızın, yerel kalkınmalar için diğer sivil toplum örgütlerine iyi bir örnek olacağına inanıyorum” dedi.
Aile desteği almayanların alkol ve uyuşturucu kullanımı pandemide arttı
Yeşilay, 26 Haziran Uyuşturucu ile Mücadele Günü’ne özel “İyileşmek Mümkün” temalı online seminer düzenledi. 3 bin kişinin izlediği seminerde uzman isimler madde bağımlılığı ve tedavi sürecine ilişkin bilgi verirken Yeşilay, pandemi döneminde alkol ve madde bağımlılığına ilişkin yaptırdığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
417 bağımlığıyla yapılan araştırma, alkol ve madde bağımlılarının yüzde 49’unun bu dönemde alkol ve madde kullanımını bıraktığını, uyuşturucu madde kullanıcılarının yüzde 54’ünün daha seyrek uyuşturucu kullandığını ortaya koydu. Pandemi sırasında alkol ve madde kullanımını bırakan veya azaltan kişilerin çoğunun temizlik ve mesafe kuralına uyanlar ile aynı kişiler olduğu tespit edildi. Çoğunluğu sosyal ortamı kötü ve aile desteği almayanlardan oluşan yüzde 20,9’luk bir kesimin ise pandemi sırasında alkol ve madde kullanımını artırdığı görüldü.
MEB işbirliğiyle her yıl 10 milyon öğrenci ve 3 milyon yetişkine erişim
Yeşilay, bağımlılıklardan arınmış nesiller ve sağlıklı bir toplum oluşmasına katkıda bulunma amacıyla çalışmalarını sürdürüyor ve pek çok proje hayata geçiriyor. Bağımlılıkla mücadele noktasında en etkili stratejinin önlemek olduğunun altını çizen Öztürk şunları söyledi:
“Millî Eğitim Bakanlığı ile imzaladığımız protokolle Okulda Bağımlılığa Müdahale (OBM) programını uyguluyoruz. Yeşilay’ın geliştirdiği ve ilk defa uygulanan OBM ile riskli öğrencilerin sigara, alkol, madde gibi zararlı alışkanlık ve davranışları bağımlılığa dönüşmeden önlenmesini ve bu öğrencilerin eğitim sistemi dışına çıkmadan geri kazanılmasını hedefliyoruz. Buradaki deneyimlerimizden biliyoruz ki, risk grubundaki öğrencilerin tespit edilmesi noktasında okullara önemli sorumluluklar düşerken, ailelerin de okulla iş birliği içinde olması ve risklerin farkında olarak önleyici çalışmalar kapsamında üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri büyük önem taşıyor.”
Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’nın detaylarından da bahseden Öztürk, çeşitli bağımlılık türleri ile ilgili başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplum genelinde farkındalığın artırılması için eğitimler verdiklerini, Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen projeyle her yıl 10 milyon öğrenci ve 3 milyon yetişkine ulaşıldığını ifade etti.
YEDAM’a 50 bine yakın başvuru
Yeşilay, Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile bağımlılık sorunu yaşayanlara ve ailelerine ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayarak yeniden hayata kazandırılmalarını hedefliyor. Türkiye genelinde 42 Yeşilay Danışmanlık Merkezi ile hizmet verdiklerini belirten Öztürk, “YEDAM’larla koruma ve önleme alanında yürüttüğümüz çalışmalara rehabilitasyonu da ekledik. Bugüne kadar madde bağımlılığı ile ilgili 50 bine yakın başvuru aldık ve bu kişilerin bağımlılıktan uzak bir yaşama adım atmalarına destek olduk” dedi.
- Bu araç kimin? - 21 Kasım 2024
- Sokağı kazdılar böyle bırakıp gittiler! - 21 Kasım 2024
- Dilovası’nda patlama: 1 kişi öldü - 20 Kasım 2024
- Kaymakam Kara’nın Darıca’ya Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı getirdi… - 20 Kasım 2024
- SEDAŞ, yine TBMM gündeminde… - 20 Kasım 2024
- Aranılan şahıslar Çayırova polisinden kaçamadı - 20 Kasım 2024
- 6 yıl 8 ay hapis cezasıyla aranıyordu - 20 Kasım 2024
- Sarkıntılık suçuna 3 yıl hapis… - 20 Kasım 2024
- Silahla yağmaya 8 yıl 4 ay hapis… - 19 Kasım 2024
- Dikkat ! işyerinin mutfağında kedi var! - 19 Kasım 2024