Aşırı Sıcaklara Dikkat!
Büyükşehir Belediyesi, sıcak havalarda vatandaşları tedbirli olmaya davet etti.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı sıcak havalarda vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Güneş ışınlarının dik açıyla düştüğü saatlerde özellikle yaşlı, kronik hasta ve çocukların dışarıya mümkünse çıkmaması gerektiği belirtilerek ve bol sıvı tüketmenin önemine değinildi.
GÜNEŞİN ZARARLI IŞINLARINDAN KORUNUN
Mevsim normallerinin üstünde hava sıcaklıklarının yaşandığı bu günlerde vatandaşların sıcak havalardan etkilenmemesi için, Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bazı uyarılarda bulundu. Aşırı sıcaklarda güneşin zararlı ışınlarının direk temas etmesinden dolayı ortaya çıkan sorunlara dikkat edilmesi gerektiğinin ifade edildiği uyarılarda şu hususlara dikkat çekildi” Zorunlu olmadıkça 10 ile 16 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen göstermeliyiz. Geniş kenarlı şapka, açık renkli bol elbiseler giymeli ve ağır, yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıyız, su kaybını önlemek için bol sıvı tüketmeliyiz”
KLİMA ALTINDA UZUN ZAMAN GEÇİRİLMEMELİ
Klima derecelerinin vücudumuzda mevsim sıcaklığını yansıtmadığı ve vücudumuzu kandırdığı bilgisinin sunulduğu uyarılarda‘’ Klimalı ortamda çok fazla vakit geçirmemeliyiz. Klimaların vücuda direk temasından kaçınmalıyız. Aşırı sıcaklıktan çıkıp hemen klimalı soğuk ortama girmemeliyiz’ şeklinde bilgiler verildi.
Aşırı sıcaklardan korunmak için…
• Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
• Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmelidir.
• Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka takılmalı ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
• Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler.
• Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem (en az 15 koruma faktörlü) kullanmalıdırlar.
• Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir. Her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalı ve ağır egzersizler yapılmamalıdır.
• Risk altındaki yetişkinler, yaşlılar ve bebekler günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir.
• Bebek, çocuk, engelli ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdırlar.
• Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.
• Güneş gören pencereler perde ya da benzeri güneşliklerle gölgelendirilmelidir.
• Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda; ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.